facebook

Blok czekoladowy kojarzy mi się z dzieciństwem – od czasu do czasu był u nas robiony jak myłam mała. Chyba nikt nie zaprzeczy, że jest on pyszny:) Jakoś nie robiłam go, teraz jednak zrobiłam taki bez mleka w proszku. Smak ten sam i pyszny tak samo. Polecam:)

lom_czekoladowy_w_waflu_gotowe1

40 dag herbatników  /  20 dag orzechów włoskich  /  20 dag masła  /  10 dag cukru  /  3 łyżki kakao  /  100 ml mleka  /  2 wafle

Herbatniki i orzechy połamać na małe kawałki i razem wymieszać. (Można je włożyć do woreczka  i przy pomocy wałka połamać, tylko nie za drobno). Mleko, cukier i kakao wymieszać i zagotować. Dodać masło i rozpuścić je ciągle mieszając. Masę dodać do herbatników i orzechów i dobrze wymieszać. Masę wyłożyć na jeden wafel, wyrównać, przykryć drugim waflem, obciążyć i schłodzić.

lom_czekoladowy_w_waflu_gotowe2

Categories: Bez pieczenia

Leave a Reply



dwa × = 14