facebook

Szybki i bardzo prosty przepis na makowiec z gotowej masy z puszki. Tylko kilka składników potrzeba do jego przygotowania! Ciasto jest bez mąki pszennej, zawiera tylko trochę mąki ziemniaczanej. I pełno bakalii :)

 

szybki_makowiec_gotowe1

1 puszka masy makowej (Helio ma bezglutenową)  /  6 jajek  /  2 op. budyniu jasnego lub 10 dag mąki ziemniaczanej   /  3/4 szkl cukru  /  bakalie (ok. 10-15 dag)

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę (tak, by nie spadła z widełek miksera). Miksując  na najniższych obrotach, dodajemy po łyżce masy makowej. Dodać budynie lub mąkę ziemniaczaną i bakalie. Wymieszać. Wylać do natłuszczonej foremki ( u mnie śr 24 cm), piec ok 50-60 min w 180 st. C. Upieczony udekorować polewą lub lukrem.

szybki_makowiec_gotowe2

szybki_makowiec_gotowe3

Categories: Ciasta

One Response so far.

Leave a Reply



dwa + = 8