facebook

Coś pomiędzy żurkiem a zupą grzybową – wigilijny żur, to zupa która gości w niektórych domach na wigilijnej wieczerzy. U nas w tamtym roku była pierwszy raz, a w tym roku postanowiłam sama ją przygotować. Spróbujcie koniecznie. To taka zupa grzybowa na żurku:)

zur_wigilijny_z_grzybami_gotowe1

ok. 1,5-2 l wody  /  2 garście suszonych grzybów  / 1 słoik/butelka zakwasu na żurek  /  2 łyżki masła  /  1-2 ząbki czosnku  /  ok. 1/4-1/2 szkl śmietanki 30%  /  sól, pieprz

Grzyby namoczyć przez noc w wodzie. Na drugi dzień kroimy je w paski i gotujemy wraz z wodą, w której się moczyły (ok. 40 min). Dodajemy zakwas i ponownie gotujemy. Doprawić masłem, solą, pieprzem, przeciśniętym czosnkiem i zabielamy śmietanką do smaku, który będzie nam odpowiadał. Podajemy tylko z grzybami lub jeszcze z ugotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę.

zur_wigilijny_z_grzybami_gotowe2lepsze

Źródło: książka „Synowa kontra teściowa”

Categories: Zupy

Leave a Reply



− 1 = cztery