facebook

Na życzenie męża – sernik z chałwą – dwie ulubione rzeczy w jednym:) Serek kupiłam na ryneczku, wiejski, bardzo dobry.. przyznam, że nigdy nie robiłam sernika z „sera” wiaderkowego – dla mnie ser wygląda inaczej i smakuje inaczej, a przede wszystkim jest bez dodatków. Musi być wiejski i tyle:) Ale oczywiście z sera sklepowego sernik też wyjdzie:)

sernik_chalwowy_gotowe1

spód: 20 dag herbatników  /  80 g masła

masa serowa: 0k. 1 kg sera białego  /  4 jajka  /  1/2 szkl cukru  /  20 dag chałwy waniliowej  /  0,5 szkl śmietany 30%  /  2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu

polewa: 0,5 szkl śmietanki 30 %  /  10-15 dag chałwy

Herbatniki zmiksować z roztopionym masłem, wyłożyć spód tortownicy (śr. ok. 23 cm) i ugnieść, schłodzić.

Ser biały zmielić dwa razy, zmiksować z cukrem, stopniowo dodawać po jednym jajku, mąkę ziemniaczaną i śmietanę. Na koniec wkruszyć chałwę, wymieszać. Masę serwową wylać na spód ciasteczkowy. Pieczemy około godziny w 170 st. C (bez termoobiegu), kładąc na najniższej półce piekarnika naczynie z wodą. Wystudzić zostawiając go w piekarniku po upieczeniu, drzwiczki uchylić po ok. pół godz.

Polewa:  śmietankę lekko podgrzać, zblendowaćz chałwą, wystudzić. Polać polewą sernik i schłodzić w lodówce kilka godzin.

sernik_chalwowy_gotowe2

Źródło: gazetka Kulinarne HITY – świąteczne ciasta

Categories: Ciasta

Leave a Reply



+ jeden = 3