facebook

Rogaliki te przygotowała mężowi na urodziny do pracy. A że ma dzień przed Wigilią to zrobiłam już świąteczne, korzenne. Parę dni wcześniej dostałam z Helio paczuszkę produktów w tym. m.in. kajmak, więc tym nadziałam te rogaliki. Każdy mówi, że pyszne :)

 

piernikowe_rogaliki_z_masa_kajmakowa_gotowe1

Ciasto: 0,5 kg mąki (u mnie orkiszowa)  1/4 szkl. cukru  /  12,5 dag masła  /  5 g drożdży suchych  /  2 jaja  /  1/2 małej kwaśnej śmietany  /  1 łyżka kakao  1 łyżka przyprawy do piernika  1/2 łyżeczki cynamonu

Nadzienie: 1 mała puszka masy kajmakowej

Wszystkie składniki umieścić w misce i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.

 - krok 2Każdą część ciasta podsypać mąką i rozwałkować na duży, cienki okrąg i podzielić na 16 trójkątów.
Na rogu brzegu każdego trójkąta nałożyć 3/4 łyżeczki farszu i zwinąć rogaliki delikatnie naciągając ciasto.

Gotowe układać na blaszce wyłożonej pergaminem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 170 stopni na ok. 10-15 min.  Gotowe posypać cukrem pudrem.

 

piernikowe_rogaliki_z_masa_kajmakowa_gotowe2

Źródło: Książeczka Przyślij przepis

Leave a Reply



+ 5 = osiem