facebook

Ten makowiec to chyba najprostsze i najszybsze wyjście jeśli chodzi o ten rodzaj ciasta. Dwa gotowce – masa makowa w puszce i płat ciasta francuskiego i praktycznie ciasto gotowe. Nie jest to najlepsze wyjście, bo ciasta francuskie gotowe, dobrym składem nie grzeszą… Ale jak się chce zjeść makowca, a ma się tzw. dwie lewe ręce to ten się sprawdzi :)

 

makowiec_w_ciescie_francuskim_gotowe1

1 płat ciasta francuskiego  /  1 puszka masy makowej (u mnie Helio bezglutenowa)  /  1 jajko  

Białko ubić na sztywną pianę, delikatnie dodać do masy makowej. Ciasto francuskie włożyć do wąskiej formy, tak żeby boki wystawały poza nią, wylać na nie masę makową, jeden bok ciasta położyć na masie, posmarować żółtkiem i położyć na nim drugi bok, tak, żeby się skleiły. Wierzch posmarować resztą żółtka. Piec w 170 st .C, aż ciasto się zrumieni na złoto.

makowiec_w_ciescie_francuskim_gotowe2_2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



7 × jeden =