facebook

Dzisiaj są Andrzejki, więc może komuś się przyda przepis na taką przegryzkę? Paluszki są super  na imprezę. Znakomite do piwa lub jako dodatek do zup-kremów. Wykorzystajmy do nich ziemniaki pozostałe z obiadu z poprzedniego dnia. Polecam również Serowe paluszki – są chyba nawet ciut lepsze :)

 

15 dag smalcu  /  15 dag gotowanych ziemniaków  /  1 jajko   /  20 dag mąki  /  1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  /  1 łyżka kminku  sól  ew. masło do blachy  /  1 jajko do smarowania

Ziemniaki zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Posiekać tłuszcz z mąką wymieszaną z solą, kminkiem i proszkiem do pieczenia. Dodać ziemniaki, jajko i zagnieść ciasto. Formować paluszki długości 10 cm. Ułożyć na natłuszczonej blasze. Posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor.

Czas wykonania: 30 min

Categories: Przekąski

Leave a Reply



+ 7 = jedenaście