facebook

Bardzo dobre ciasto. Składa się z 6 placków kruchych przełożonych masą kajmakową. Typowe ciasto przekładane, tylko to jest na sodzie i miodzie, czyli takie jak lubię najbardziej. Na drugi dzień się robi idealne, miękkie.

marlenka_gotowe1

Ciasto miodowe: 60 dag  mąki    /  12 dag masła  /  3 łyżki płynnego miodu  /  25 dag cukru   1 łyżka sody oczyszczonej  1 łyżka octu  /  2 jajka

Masa budyniowa: 1 puszka masy krówkowej   /  25 dag masła  /  1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru (op. na 500ml mleka)  /  500ml mleka  2 łyżki cukru

Masło rozpuścić w garnuszku z grubym dnem, dodać cukier i miód. Podgrzewając mieszać, do rozpuszczenia i połączenia składników. Powinna powstać gładka, jednolita masa. Sodę zalać octem i wymieszać. Wlać do garnka. Masa zacznie pachnieć, zmieniać kolor i konsystencję. Jeszcze chwilę ogrzewać, aż masa zmieni kolor na pomarańczowo-brązowy. Garnek zdjąć z ognia i odstawić na 6-7 minut. Od czasu do czasu zamieszać masę. Do nieco przestygniętej masy dodawać po jednym jajku energicznie mieszając. Masa jeszcze ściemnieje. Do tak przygotowanej masy stopniowo dodawać mąkę (do mieszania użyłam drewnianej łyżki). Kiedy ciasto będzie już bardzo gęste wyłożyć je na stolnicę, dosypać pozostałą mąkę i zagnieść. Ciasto podzielić na 6 równych części. Każdą część ułożyć na papierze do pieczenia i cienko rozwałkować, mniej więcej na wielkość standardowej blaszki (24×32 cm). Placki piec w temp. 180C ok 5-7 minut. Po wyjęciu placki można ładnie przyciąć, by wszystkie były równe, a pozostałe brzegi zachować do dekoracji ciasta.

Przygotować masę:

Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Przykryć i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, stopniowo dodawać kajmak, a następnie wystudzony budyń. Jeśli lubicie dodatek alkoholu w ciastach, na koniec można dodać do masy  50 ml whisky lub innego mocnego alkoholu. Tak przygotowaną masą smarować każdy placek ciasta. Ostatnia warstwą powinna być masa. Ciasto pozostawić na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na 10 godzin (im dłużej tym lepiej, ciasto najlepiej smakuje po 1-2 dniach). Wierzch ciasta udekorować okruchami ciasta.

marlenka_gotowe2

Źródło

Categories: Ciasta

3 Responses so far.

  1. Chętnie spróbuję! :) Wygląda rewelacyjnie. Muszę przyznać, że bardzo ciekawa nazwa tego ciasta :)

    • Astheart pisze:

      Ciasto miodowe pochodzi z Gruzii. Imigranci przywiezli je do Czech w XX wieku. Prawidlowo to miodowiec lub miodownik. Przepisow sa setki.
      Marlenka jest chroniona marka firmowa malej cukierni w Czechach, ktora produkuje to ciasto wedlug oryginalnego przepisu, ktory jest tajemnica firmowa. Jest ale tak popularna, iz ludzie wszystkie takie miodowce nazywaja Marlenka.

      Pozdrawiam z Czech! :)

Leave a Reply to Kasia



9 − cztery =