facebook

Polędwiczki wieprzowe są mięsem delikatnym, miękkim, soczystym oraz szlachetnym. Otoczone delikatnymi włóknami nie wymagają jakiś specjalnych obróbek i przygotowań do pieczenia, smażenia czy duszenia. Polędwiczki wieprzowe podane z gęstym sosem śliwkowym są wyjątkowe, smaczne, delikatne i odświętne. Pasują na święta, specjalne okazje i uroczystości domowe.

 

poledwiczki_w_sosie_sliwkowym_gotowe1

Składniki na 2 osoby:

1 polędwiczka pieprzowa  /  10 dag suszonych śliwek  /  0,5 szkl czerwonego wina  /  1 mała cebula  /  1 łyżka konfitury z żurawiny  /  2 łyżki masła  /  2 łyżki mąki  /  szczypta tymianku  /  1 ząbek czosnku  /  sól, pieprz

Śliwki namoczyć w winie. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć ma maśle wraz z przeciśniętym czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista, dodać śliwki pokrojone w paski, wlać wino z moczenia śliwek i dołożyć konfiturę z żurawiny. oraz tymianek. Smażyć przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem.

Polędwiczki pokroić w płasty o grubości 1,5-2 cm, natrzeć je solą, pieprzem i oprószyć 2 łyżkami mąki. Smażyć na maśle z każdej strony po 4-5 min. Podawać polane sosem śliwkowym.

Categories: Dania z wieprzowiną

Leave a Reply



+ cztery = 13