facebook

To ciasto klasyka ostatnich czasów. Lubiane chyba przez wszystkich, pełne bakalii, przełożone kremem serowym. Zasmakują w nim dzieci i dorośli:)

  ciasto_marchewkowe_gotowe1.proba2

Składniki na tortownicę o śr 24 cm

25 dag marchewki  /  20 dag mąki  /  15 dag cukru  1/2 tabliczki gorzkiej czekolady  /  2 łyżki dowolnego dżemu  5 dag mąki ziemniaczanej  /  3 jajka  150 ml oleju  1 łyżeczka sody  1 łyżeczka cynamonu  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /   1/2 szkl wiórków kokosowych  /  1/2 szkl rodzynek  /   1/2 szkl orzechów włoskich  1 łyżka kakao  

Jajka miksujemy z cukrem i dżemem. Powoli wlewamy olej, mieszamy. Dodajemy startą na średnich oczkach marchewkę, bakalie oraz posiekaną czekoladę, mieszamy. Dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem, sodą i cynamonem – wymieszać. Wyłożyć do natłuszczonej formy, piec ok. 70 min w temp. 190 st. C. Po przestudzeniu przełożyć masą.

Masa: 300 g serka naturalnego (jak do chleba)  /  90 g masła  /  1-1,5 szkl cukru pudru

Wszystko zmiksować razem, przełożyć masą placek.

Categories: Ciasta

Leave a Reply



− trzy = 3