facebook

Nie ma nic lepszego po wieczornym spacerze niż szklaneczka ciepłego, aromatycznego grzańca. Taki napój błyskawicznie rozgrzewa, zapobiega przeziębieniu, ale również poprawia nastrój i wzmacnia organizm. Podstawowe składniki tradycyjnego grzańca to: czerwone wino (najlepiej półsłodkie lub półwytrawne), piwo (jasne) albo rum. Do tego koniecznie garść aromatycznych przypraw: cynamon, goździki, imbir, gałka muszkatołowa, wanilia, kardamon – dobieranych w zależności od indywidualnych preferencji smakowych. Amatorzy słodkich drinków dosładzają ciepłe napoje cukrem lub miodem. Zamiast tego do grzańca przygotowywanego na bazie piwa można dodać 2-3 łyżki soku malinowego, który nadaje mu lekko kwaskowaty smak. Szczypta imbiru, pieprz czy papryczki chilli sprawia natomiast, że napój staje się lekko pikantny, pobudza krążenie krwi, a dzięki temu rozgrzewa i wzmacnia organizm.

 
Zdjęcie:    www.e-restauracje.pl
Categories: Ciepłe, Początek

2 Responses so far.

  1. Luka pisze:

    Nigdy sama nie robiłam grzańca, a wydaje się to dosyć proste, dziś kupiłam do wypróbowania gotowe winko z lidla, zaraz podgrzeję, dodam pomarańcza i gotowe:)

Leave a Reply



trzy + = 12