facebook

Risotto to takie wdzięczne danie, gdzie ryż jest podstawą a dalsze dodatki zależą już od naszej wyobraźni czy stanu lodówki (konta, portfela:)). Jest to proste danie jednogarnkowe, które praktycznie się samo robi. Sprawdza się jako obiad na szybko, gdy nie mam pomysłu i chęci myśleć nad czymś bardziej urozmaiconym:)

risotto_szpinakowe_z_bekonem_gotowe1

1 szklanka ryżu (arborio)  4 łyżki masła  /  3 szkl bulionu z warzyw  ok. 20-30 dag szpinaku (mrożony lub pęczek świeżego)  /  6-8 plastrów boczku  1/4 szkl startego parmezanu   / 1 mała cebula  /  sól, pieprz

Jeśli szpinak jest świeży lub w całości mrożony to należy go 3-4 min pogotować w osolonej wodzie, odcisnąć nadmiar wody i drobno posiekać.

Na dużej patelni rozpuścić masło (2 łyżki) na średnim ogniu, dodać posiekaną cebulę, smażyć 3-4 min, aż się zeszkli. Dodać ryż i smażyć 2 min, aż stanie się szklisty. Wlać 0,5 szkl wywaru z warzyw i gotować, aż ryż się wchłosnie. Dodać szpinak, wymieszać. Kontynuujemy wlewanie wywaru po 0,5 szkl, aż cały płyn zostanie wchłonięty a ryż stanie się miękki. W tym czasie na drugiej patelni przyrumieniamy plastry boczku. Gotowe risotto zdejmujemy z ognia, posypujemy pieprzem, solą i mieszamy z parmezanem oraz resztą masła, odstawiamy na 2-3 min. Wykładamy na talerze i na każdej porcji układamy po 2-3 plastry bekonu.

risotto_szpinakowe_z_bekonem_gotowe2

 

Źródło

 

Leave a Reply



× siedem = 63