facebook

To ciasto chodziło za mną od dawna. Kruchy spód z herbatników (lub z ciasta kruchego), na to kajmak, banany i bita śmietana… Nic tylko zjadać od razu łyżeczką z foremki, bo nie ma co się rozdrabniać :)

 

banoffeepie_gotowe1

350 g herbatników  /  100 g masła  /  3 średnie banany (dojrzałe)  /  kilka łyżek soku z cytryny  /  400 g masy kajmakowej (niecała puszka)   350 ml śmietany kremówki 36%  kilka łyżeczek startej gorzkiej czekolady  / 2 łyżki żelatyny

Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka kruszymy na proszek, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy dokładnie. Formę do tarty wykładamy masą ciasteczkową i ugniatamy masę łyżką lub ręką do dna i boków formy. Formę wkładamy do lodówki do schłodzenia – wystarczy na ok. pół godzinki.

Masę krówkową podgrzać, by stała się bardziej płynna. Posmarować nią spód ciasta, następnie ułożyć na niej pokrojone w plasterki banany, skropić je delikatnie sokiem z cytryny. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno (uważamy jednak, aby nie zrobiło nam się masło – jeśli śmietana jest już gęsta, to kończymy ubijanie), dodajemy do śmietany żelatynę rozpuszczoną we wrzącej wodzie i przestudzoną, ale nie zimną. Wykładamy czapę ze śmietany na tartę i posypujemy startą czekoladą.

banoffeepie_gotowe2-2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



siedem + = 11