facebook

Fajna propozycja na piątkowy obiad, czy kolację lub przekąska dla gości. Ciasto jest podobne jak na pizzę tylko na jogurcie greckim. Na to podduszony szpinak, mozzarella i jajeczko :) Prosto, smacznie i zdrowo (jeśli użyjecie np. mąki orkiszowej, którą ja używam już od dłuższego czasu).

pizzerinki_ze_szpinakiem_i_jajkiem_gotowe1Składniki na 4  pizzerinki:

15 dag mąki  /  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  /  0,5 łyżeczki soli  /  150 ml jogurtu greckiego  

dodatkowo: 1-2 kulki mozzarelli  /  1 op. mrożonego szpinaku (liście)  4 jajka  /  czosnek  /   sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Wymieszać wszystkie  składniki ciasta. Jeśli będzie wydawać się zbyt lepkie dodać mąki, a jeśli suche – dodać wody. Ugniatać chwilkę, aż stanie się gładkie. Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na godzinę (może tam zostać nawet dzień lub dwa). Piekarnik rozgrzać do temp. 200 st. C

W tym czasie na maśle podsmażyć szpinak, doprawić czosnkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową, przestudzić.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na cienki placek, przełożyć na blachę do pieczenia. Nałożyć szpinak, ułożyć po kilka plasterków mozzarelli, na środku zrobić delikatnie dołeczek i wbić jajko, posolić. Piec ok. 10 min, aż mocno się zarumienią na krawędziach i od spodu.

Leave a Reply



9 + = szesnaście