facebook

Danie to zobaczyłam w Kuchennych rewolucjach Magdy Gessler. Tak mi się spodobało, że koniecznie chciałam zrobić. Jednak nigdzie dokładnego przepisu nie znalazłam. jedyny bliski temu znalazłam u Ewy na blogu, przygotowanie pamiętałam z programu:) Polecam na zimę takie danie – jest pyszne, mocno sycące i rozgrzewające:)

swiezynka_z_peczakiem_gotowe1

1/2 kg łopatki  /  30 dag surowego boczku  1/2 kg karkówki   /  3 cebule  5 ząbków czosnku  /  bulion lub woda  /  ok. 1 kg ziemniaków (jak najmniejszych)   /  ok. 1 szkl pęczaku  /  majeranek  /  sól, pieprz  3 łyżki smalcu

Dzień wcześniej (lub parę godzin) mięso kroimy w większą kostkę, cebulę w piórka. W naczyniu, w którym będziemy przygotowywać danie na dno dajemy smalec, 1/4 cebuli następnie warstwa boczku, sól, pieprz, majeranek, 3 ząbki czosnku –> 1/4 cebuli, warstwa łopatki, sól, pieprz, majeranek, 2 ząbki czosnku –> 1/4 cebuli, warstwa łopatki, sól, pieprz, majeranek, czosnek –> 1/4 cebuli. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie dajemy na ogień i jak zacznie skwierczeć dopiero mieszamy. Gdy się wszystko trochę przyrumieni dolewamy bulion lub wodę (żeby przykryło składniki) i wsypujemy kaszę. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy ziemniaki (uważać by się nie rozgotowały!). Gdy mięso będzie miękkie a kasza ugotowana, delikatnie dodajemy ziemniaki i ostrożnie mieszamy żeby się za bardzo nie rozpadły. Doprawiamy ew do smaku.

Leave a Reply



trzy × 4 =