facebook

Szybkie, tanie i bardzo proste danie jednogarnkowe. Wystarczy kupić około kilogram skrzydełek i kilogram ryżu, troszkę warzyw, wrzucić do żaroodpornego naczynia i po 1,5 godzinie mamy gotowy obiad, bo robi się praktycznie sam.

 

skrzydelka_pieczone_na_ryzu_gotowe1

3 szklanki ryżu  /  3 duże cebule  /  ew. jakieś warzywa  /  3 ząbki czosnku  /  1 kg skrzydełek 5-6 szklanek wody  /  2 łyżki koncentratu pomidorowego  1 łyżkę papryki słodkiej  /  1 łyżeczkę pieprzu  /  1,5 łyżeczki soli   /  0,5 kostki masła

Ryż wysypać na blaszkę od ciasta.  Na ryż kroimy cebulę i czosnek w kostkę i ew. inne warzywa.  Na wierzch układamy surowe skrzydełka.  Z reszty produktów gotujemy zalewę.  Ciepłą zalewę wlewamy do blaszki.  Pieczemy 1, 5 godziny w temperaturze 200 stopni.

Źródło

Leave a Reply



3 + sześć =