facebook

To był mój szybki obiad po sobotnich zakupach. Wystarczy kupić gotowe ciasto francuskie, makrelę wędzoną, gruszkę, ser i śmietankę. Szybciutko się robi, raz-dwa do piekarnika i obiad gotowy. Wbrew pozorom sycący, bo zjedliśmy po 1/4 tarty i byliśmy najedzeni, więc mieliśmy ją na 2 dni:)

 

tarta_z_wedzona_makrela_gotowe1

1 ciasto francuskie  1 mała makrela  /  1 gruszka  /  10 dag sera lazur  /  1 mały kubek kwaśnej śmietany  /  10-15 dag sera żółtego  /  tymianek  /  sól, pieprz

Ciasto przełożyć do formy na tartę (ew. na tortownicę), na to porozkładać obraną z ości rybę, kawałki obranej gruszki i pokruszyć między to lazur, posypać tymiankiem. Ser żółty zetrzeć, wymieszać ze śmietaną, doprawić, wylać na tartę. Piec do zarumienienia w 200 st. C.

tarta_z_wedzona_makrela_gotowe2

Leave a Reply



osiem × = 32