facebook

Te rurki to była po prostu rozpusta! Krem zrobił wspaniałą „robotę”! Delikatne, idealne! A tak niewiele pracy, bo kupujemy gotowe ciasto francuskie… Tylko przygotować pyszny krem i napełnić upieczone rurki. Polecam baardzo!

rurki_francuskie_gotowe1

1 ciasto francuskie  krem: 200 ml mleka 3,2 %  /  3 żółtka  1 laska wanilii lub 1 op. cukru waniliowego  /  20 g mąki pszennej  10 g mąki ziemniaczanej  /  90 g cukru  /  100 g masła

Ciasto pociąć wzdłuż na paski grubości ok. 3 cm. Owijać metalowe natłuszczone rurki. Piec w 210 st. C ok. 12-15 min. Zdjąć z rurek i przestudzić.

Mleko zagotować z wanilią lub cukrem. Żółtka rozmieszać z cukrem i obiema mąkami. Następnie stopniowo dodajemy do wrzącego mleka, gotujemy na małym ogniu do zgęstnienia. Odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć, stopniowo dodawać wystudzony budyń. Powstałym kremem napełniać rurki za pomocą szprycy lub rękawa cukierniczego.

Źródło: Książka Cukiernia Lidla

Leave a Reply



+ 4 = dwanaście