facebook

Przepis ten jest bardzo stary, jeszcze mama robiła nam go do szkoły w podstawówce na jakieś imprezy:)Wafel przekładany jest dwoma masami, ze zmielonymi herbatnikami, z dodatkiem orzechów

 

wafel_z_orzechami_miniatura.gotowe1

3 wafle  /  50 dag masła  /  4 jajka  /  20 dag cukru  /  4 paczki herbatników  /  10 dag orzechów włoskich  /  2 łyżki kakao  / olejek rumowy i migdałowy

Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Jajka ubić z cukrem „na ciepło”, tj. na parze, co jakiś czas zdejmując. Ostudzoną masę stopniowo dodawać do utartego masła, dodać pokruszone herbatniki. Masę podzielić na 2 części. Do 1 dodać drobno pokrojone orzechy i parę kropli olejku migdałowego. Do 2 części dodać 2 łyżki kakao i parę kropli olejku rumowego. Na jeden wafel wyłożyć masę orzechową, przykryć drugim waflem, i przełożyć masą kakaową, przykryć trzecim waflem. Obciążyć i odstawić na kilka godzin do chłodnego miejsca.

 

Categories: Bez pieczenia

Leave a Reply



siedem + = 15