facebook

Ciasto stare jak świat, jak to się mówi :) Pamiętam je za czasów dzieciństwa, a potem dłuuugo była cisza… I tak mnie ostatnio naszło, żeby go upiec, przypomnieć sobie ten smak:) No i jest. Ciasta wyszło dość sporo, jak to nazwa mówi – z pół metra:), więc cześć zamroziłam na „kryzysowe dni”, kiedy w domu nic słodkiego nie będzie… Minusem u mnie była zbyt twarda polewa – źle się kroiło, pękała.

metrowiec_gotowe1

Ciasto jasne: 1,5 szk mąki   /  3/4 szkl cukru  /  4 duże jajka  /  8 łyżek ciepłej wody  /  8 łyżek oleju  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cytrynowego  /  szczypta soli

Ciasto ciemne 1,5 szk mąki – 3 łyżki  /  3 łyżki kakao  3/4 szkl cukru  /  4 duże jajka  /  8 łyżek ciepłej wody  8 łyżek oleju  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub cytrynowego  /  szczypta soli

Masa budyniowo-maślana: 3 szkl mleka   /  pół szkl cukru  /  3 łyżki mąki   /  sok z połowy cytryny  /   250 g masła, w temperaturze pokojowej

Polewa: 6 łyżek mleka  /  6 łyżek cukru  /  200g masła  /  6 łyżek kakao

Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka umieścić w misie miksera i utrzeć z cukrem na puszystą, lekką i jasną masę (najlepiej mikserem). Po utarciu powoli dolewać olej i wodę, cały czas miksując. Dodać aromat i zmiksować. Na końcu wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać szpatułką do połączenia.Białka ubić z solą na sztywną pianę, wmieszać delikatnie do przygotowanego ciasta. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach 12 x 36 cm (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną) i piec około 45 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Ciasto ciemne: Przygotowywanie i pieczenie jak wyżej.

Masa: 2 szklanki mleka ugotować z cukrem. Pozostałą szklankę mleka zmiksować z mąką, skrobią, sokiem z cytryny na bezgrudkową masę. Zmiksowane mleko wlać do wrzącego mleka, pogotować do zgęstnienia, jak budyń. Odstawić, całkowicie wystudzić. Można przykryć powierzchnię folią, tak by dotykała budyniu, by nie zrobił się kożuch. Miękkie masło utrzeć mikserem na gładką masę. Dodawać masę budyniową, w trzech turach, cały czas miksując.

Polewa: Mleko zagotować z cukrem, dodać masło i dokładnie rozpuścić. Zdjąć z ognia, dodać kakao i energicznie mieszając utrzeć gładką lśniącą polewę.

Wykonanie:

Ciasto jasne i kakaowe pokroić na kromki o grubości 1 cm. Kromki układać na przemian, przekładając je masą kremową. Mniej wiecej wygląda to tak: na tacy/deseczce stawiamy jasną kromkę, bierzemy do ręki kakaową, smarujemy ją grubo masą kremową, przykładamy do jasnej, itd. Na koniec polewamy polewą czekoladową.  Na zdjęciu jeszcze bez polewy:

20170303_163655

Ciasto kroić po skosie – skos powinien obejmować 3 kromki. Przechowywać w lodówce.

Categories: Ciasta

Leave a Reply



+ 9 = jedenaście