facebook

Pierwsze, gorące (bo 20 stopni w cieniu) dni wiosny za nami. Przywitam je pięknym ciastem czekoladowym z jagodami:)

 

letnie_ciasto_z_jagodami_gotowe1

Ciasto: 25 dag mąki  /  1,5 szkl cukru (dałam trzcinowy)  6 łyżek kakao  /  100 g masła  2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  3/4 szkl mleka  /  3 jajka

Masa: 250 g masła  /  170 g śmietanki 18%  /  3 łyżki cukru pudru    dodatkowo: borówki

Miękkie masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem oraz mleko. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta, wymieszać. Ciasto wylać do tortownicy, piec ok. 40 min w 170 st. C. Po wystudzeniu przekroić na 2 części. Przełożyć masą.

Masa: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem, stopniowo dodajemy śmietanę. Połową masy przełożyć ciasto, wcisnąć w masę połowę borówek. Wierzch ciasta posmarować resztą masy i udekorować pozostałymi borówkami. Schłodzić.

letnie_ciasto_z_jagodami_gotowe2

Categories: Ciasta

Leave a Reply



3 × = sześć