Bogracz w wykonaniu mojego męża:) Dostał dużo pochwał, więc chwalę i ja:) Pyszna sycąca zupka, czy nawet danie jednogarnkowe.
Składniki na ok 10 porcji
1,2 łopatki / 3 czerwone papryki / 3 puszki pomidorów krojonych / 3 cebule / 5 dużych ziemniaków / 3 łyżki majeranku / 3 duże ząbki czosnku / 1 łyżeczka papryczki chilli / 5 listków laurowych / 5 ziaren ziela angielskiego / 1 łyżeczka kminku / smalec do smażenia / sól, pieprz / 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
Na patelni roztopić smalec, podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę. Osobno w garnku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do cebuli łopatkę, następnie pomidory i wszystkie przyprawy. Zalać wodą, wymieszać i dusić. Pod koniec, gdy już mięso będzie prawie mięciutki, dodać paprykę pokrojoną w kostkę i ziemniaki też pokrojone w kostkę. Gotować, aż wszystko będzie miękkie (ok 20 min). Doprawić przecierem, solą, pieprzem i papryką.