facebook

Bogracz w wykonaniu mojego męża:) Dostał dużo pochwał, więc chwalę i ja:) Pyszna sycąca zupka, czy nawet danie jednogarnkowe.

bogracz_gotowe1

Składniki na ok 10 porcji

1,2 łopatki  3 czerwone papryki  3 puszki pomidorów krojonych  /  3 cebule  /  5 dużych ziemniaków  /  3 łyżki majeranku  /  3 duże ząbki czosnku  1 łyżeczka papryczki chilli  /  5 listków laurowych  5 ziaren ziela angielskiego  /  1 łyżeczka kminku  /  smalec do smażenia  sól, pieprz  /  1 czubata łyżka przecieru pomidorowego

Na patelni roztopić smalec, podsmażyć pokrojoną w kostkę łopatkę. Osobno w garnku podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać do cebuli łopatkę, następnie pomidory i wszystkie przyprawy. Zalać wodą, wymieszać i dusić. Pod koniec, gdy już mięso będzie prawie mięciutki,  dodać paprykę pokrojoną w kostkę i ziemniaki też pokrojone w kostkę. Gotować, aż wszystko będzie miękkie (ok 20 min). Doprawić przecierem, solą, pieprzem i papryką.

Leave a Reply



trzy + = 6