facebook

Pierwsza moja babka orzechowa. Jest dość zbita, ładnie pachnie, a wierzch ma posmak makaroników i jest najlepszy:) Kto wypróbuje na zbliżające się święta?:) Polecam również babkę adwokatową, gotowaną, cytrynową i piaskową.

 

babka_orzechowa_gotowe1

30 dag mąki  /  25 dag orzechów laskowych mielonych (część można zastąpić innymi orzechami lub wiórkami kokosowymi)   /  20-25 dag cukru  /  50 g masła miękkiego  /  4 jajka  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masło utrzeć z cukrem , stopniowo dodając jajka. Nie przerywając ucierania dodajemy mąkę z proszkiem i zmielone orzechy, wymieszać. Keksówkę o dł. 25 cm natłuścić i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciasto. Piec w temp. 170 st. C około godziny (do suchego patyczka), i jak się wierzch zarumieni. Wystudzić.

Żródło: gazetka Kulinarne HITY

Categories: Ciasta

Leave a Reply



siedem − 2 =