facebook

Troszkę nietypowy, ale ładnie prezentujący się sernik:)  Nie jest trudny i jakoś wyjątkowo pracochłonny. Wystarczy upiec biszkopt, przekroić go na dwie części, polać polewą, wylać warstwy sera i upiec ponownie. Efekt jak widać jest niezły, a smak – jak sernik z polewą:) Polecam – goście na pewno będą pytali co to za ciasto:)

sernik_z_podwojna_polewa_gotowe1

biszkopt:  6 jajek  /  6 łyżek cukru  /  4 łyżki mąki pszennej  /  2 łyżki mąki ziemniaczanej 
masa serowa: 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu  /  4 jajka   /  cukier z wanilią  /  3/4 szklanki cukru  /  200ml śmietany 30%  /  1 budyń śmietankowy
polewa czekoladowa: 150 g masła  /  1/2 szklanki cukru pudru  /  4 łyżki kakao  /  2-3 łyżki wody

Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając cukier. Dodajemy żółtka, delikatnie mieszamy, następnie dodajemy przesianą mąkę. Delikatnie mieszamy. Wykładamy do formy 30×35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy w temp. 170st około 30-35 min.
Polewa: rozpuszczamy masło w garnuszku, dodajemy cukier i wodę; mieszamy do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy kakao; dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Masa serowa: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Śmietanę ubijamy. Resztę składników mieszamy ze sobą na koniec dodajemy ubitą śmietanę.
Biszkopt dzielimy na dwa blaty. Do formy wkładamy jedne biszkopt, polewamy połową polewy, na to wykładamy połowę masy serowej. Następnie kładziemy drugi biszkopt, resztę polewy i resztę masy serowej. Pieczemy w temp. 165st przez 50 minut. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Źródło:gazetka Kulinarne HITY

Categories: Ciasta

Leave a Reply



siedem × 9 =