facebook

Przyznam, że nie sądziła, że uda mi się ten eksperyment:) Bo zmiksowaniu wszystkich składników ciasto było płynne i byłam prawie pewna, że będzie to zakalec… A nie jest! Babka jest wilgotna, mięciutka i smaczna. Idealna propozycja na bezglutenowy wypiek na Wielkanoc, ale nie tylko. Kto lubi eksperymentować też niech spróbuje.

bezglutenowa_babka_z_ciecie_gotowe1

40 dag ciecierzycy ugotowanej  (ugotować 25-30 dag)  /  150 ml soku z pomarańczy  /  4 jajka  /  20 dag cukru (trzcinowego)  /  70 g kakao  /  1 łyżeczka sody  

Wszystkie składniki zblendować. Masa wyjdzie dość płynna. Formę natłuścić i obsypać kakaem, wylać masę i piec w temp 170 st. C do suchego patyczka (u mnie to było nieco ponad godzinę, ok. 75 min).

Categories: Ciasta

Leave a Reply



+ 9 = szesnaście