facebook

Przepis na domową wędlinkę. Bardzo dobry schab obtoczony w grubo mielonym pieprzu. Cena za kilogram wyjdzie ok. 20-25 zł, a skład mamy króciutki, prosty i zjadliwy :)

 

schab_w_pieprzu_gotowe1

1,5 kg schabu  sól  /  pieprz kolorowy – 2 op.

Schab umyć i dobrze osuszyć. Następnie natrzeć dosyć mocno solą i obficie posypać kolorowym pieprzem (grubo zmiażdżonym). Włożyć do miski i przykryć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 24 godziny. Schab przełożyć do rękawa foliowego, zamknąć klipsami, w folii zrobić kilka dziurek (np. wykałaczką). Ułożyć na blaszce. Piekarnik nagrzać do 150 stopni C (góra – dół). Wstawić mięso i piec 1h na każdy kg mięsa. Kroić schłodzony.

schab_w_pieprzu_gotowe2

Categories: Domowy wyrób

Leave a Reply



− 2 = jeden