facebook

Szakszuka (w dosłownym tłumaczeniu oznacza wielki bałagan) – danie kuchni tunezyjskiej, składające się z cebuli, pomidorów i papryki, które razem gotuje się na patelni. To dość popularna u nas w niektórych regionach śniadanie. W skrócie – są to jajka w sosie pomidorowym z warzywami, i ewentualnie wędliną. Pomysł na pożywne śniadanie, szybki lunch lub kolację na ciepło.

 

szakszuka_gotowe1

1 op. pomidorów krojonych (lub 3 świeże w sezonie)  /  1 duża cebula  2 ząbki czosnku  /  1 czerwona papryka  /  ew. trochę wędliny lub kiełbasy  /  3-4 jajka  /  ew. trochę papryczki chili  sól, pieprz  kumin rzymski  /  papryka słodka

Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić na niej pokrojoną w kostkę cebulę. Paprykę pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Następnie poszatkowany czosnek i pokrojone w drobną kosteczkę chili (i ew. wędlinę). Wszystko podsmażyć. Obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory dodać na patelnie. Gotować do zredukowania sosu, ok. 6 min. Dodać szczyptę soli, cukier, kumin oraz słodką paprykę. Gotować do uzyskania jednolitej masy. Następnie wbić jajka i gotować do ścięcia się białka.Podawać przybrane plastrami papryki.

Leave a Reply



+ trzy = 6