facebook

To ciasto podbiło nasze podniebienia jak mało które:) Zjedliśmy z mężem po pół blaszki w dwa dni i żal było patrzeć na ostatni kawałek:) Wciąga niesamowicie i smakuje pysznie! Ciasto bez pieczenia, nie wymaga dużo pracy a efekt jest powalający.

karkowka_bez_pieczenia_gotowe1

ok. 200g herbatników  /  1 kostka masła (200g)  /  szczypta soli  3 łyżki cukru  /  1 łyżka mąki ziemniaczanej  500 ml mleka  /  1 opak. budyniu śmietankowego (takiego na 500ml mleka)  /  1 puszka  gotowego kajmaku (ok. 500g)  /  garść płatków migdałowych

400ml mleka zagotować wraz z  masłem i cukrem. W 100 ml mleka rozrobić budyń wraz  łyżką mąki ziemniaczanej, następnie wlać do gotującego się mleka z masłem.  Mieszając gotować, aż masa zgęstnieje cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Ostudzić, najlepiej przykrywając garnek folią spożywczą, by na powierzchni budyniu nie zrobił się “kożuch”.
Blaszkę o wymiarach 20cm x 20 cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć jedną warstwę herbatników. Posmarować połową masy kajmakowej, nałożyć kolejną warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową i przykryć ją kolejną warstwą herbatników. Na koniec wysmarować powierzchnię ciasta pozostałym kajmakiem i posypać płatkami migdałowymi.
Ciasto należy chłodzić przez kilka godzin w lodówce (najlepiej zostawić je na całą noc), by herbatniki nieco zmiękły i ciasto łatwo się kroiło. Smacznego!

Źródło

Categories: Bez pieczenia

One Response so far.

  1. Cukry Proste pisze:

    budyń i kajmak – pyyycha!

Leave a Reply to Cukry Proste



siedem − 7 =