facebook

Jedno z lepszych ciast jakie ostatnio jadłam. A proste w wykonaniu i niewinnie wyglądające. Zachęcam do wypróbowania :)

 

25 dag miękkiego masła  / 3/4 szklanki cukru  /  15 dag drobno pokrojonej czekolady  /  jajko  /  2 1/4 szklanka mąki tortowej /  łyżeczka cukru waniliowego  /  15 dag suszonych moreli  Dodatkowo:  10 dag czekolady na polewę

1. Masło ucieramy z cukrem dodając jajko i cukier waniliowy. Stopniowo dodajemy mąkę,  pokrojone morele i czekoladę. Mieszamy (ja zagniotłam jak kruche ciasto).

2. Wałkujemy ciasto na wymiar formy (24 x 24) i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy.

 

3. Ciasto pieczemy w temp. 180 st. C, aż się zrumieni (ok. 30 min). Odstawiamy do wystudzenia.

4. Pozostałą czekoladę łamiemy na kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy ciasto. Gdy zastygnie kroimy w kwadraty.

 

Categories: Ciasta

3 Responses so far.

  1. Przyznam, że faktycznie zachęcająco wygląda:)

  2. Chocoholiczka pisze:

    Zrobię na pewno!!! :)

  3. gin pisze:

    Proso i pysznie – i o to chodzi… :)

Leave a Reply



8 + trzy =