facebook

Widok tych ciasteczek zawsze mnie kusił i zastanawiał skąd są te pęknięcia i biały kolor na wierzchu. Dopóki ich nie zrobiłam myślałam, że są obtoczone w mące, a tu niespodzianka – w cukrze pudrze:) Są bardzo smaczne, kruche i słodziutkie.

Uwaga! Ciasto na ciastka robimy albo dzień wcześniej, albo rano, żeby były na wieczór, ponieważ musi „leżakować’ w lodówce 8 godzin!

ciasteczka_czekoladowe_gotowe1

20 dag gorzkiej czekolady  /  3 jajka  /  10 dag masła  /  2/3 szkl. cukru  /  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  1 2/3 szkl. mąki  /  cukier puder

Masło roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy połamaną czekoladę, roztapiamy cały czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec wsypujemy cukier, następnie wlewamy żółtka. Miksujemy z masą czekoladową, powoli wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Dokładnie wymieszać na jednolite ciasto. Wkładamy do lodówki na 8 godzin.

Po tym czasie ciasto nabieramy łyżeczką i formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na natłuszczonej blaszce. Pieczemy ok. 12 min w 170 st. C.

Leave a Reply



9 − = siedem