facebook

Chleb drożdżowy nie musi być nudny, ten pieczony w domu jest smaczniejszy niż ze sklepu.

 

Składniki na 2 chlebki:

1/2 l jogurtu lub kwaśnego mleka  /  5 dag drożdży  /  1/2 łyżki soli  /  2 łyżki płynnego miodu  /  2 1/2 szkl. mąki żytniej  /  2 – 2 1/2 szkl mąki pszennej

Letni jogurt rozetrzeć z drożdżami, dodać sól i miód, wymieszać. Wsypać mąkę żytnią, wyrobić. Dodać mąkę pszenną, ponownie wyrobić i odstawić na 20 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyłożyć na stolnicę, zagnieść, podzielić na dwie części, uformować okrągłe bochenki. Ułożyć chleby na natłuszczonej blasze, odstawić na 45 min do wyrośnięcia. Nakłuć kilka razy widelcem, piec ok. 30 min w temp. 200 st. C.

 

Categories: Chleb drożdżowy, Inne

Leave a Reply



9 + = czternaście