facebook

Wieprzowina w sosie słodko – kwaśnym to obecnie po prostu klasyka -  jest jedną z pierwszych potraw kuchni chińskiej. Potrawa jest szybka i łatwa.

 

200 g ryżu długoziarnistego lub basmati  /  200 g polędwicy wieprzowej  /  1 mała czerwona cebula  /  1 czerwona lub żółta papryka  kawałek imbiru wielkości kciuka  /  2 ząbki czosnku  /  1/2 – 1 czerwonej papryczki chilli  /  mały pęczek świeżej kolendry  /  1 czubata łyżeczki przyprawy „5 smaków”  /  1 łyżeczka mąki kukurydzianej  2-3 łyżki sosu sojowego  /   mała puszka ananasa w kawałkach  /  2 łyżki octu balsamicznego  /  sól, pieprz  /  olej

Zagotować osoloną wodę i wrzucić ryż.  Mięso pokroić w 2-cm kostkę. Obrać i pokroić cebulę w 2-cm kawałki. Przekroić na pół paprykę, oczyścić z nasion i pokroić w 2-cm kawałki. Obrać imbir i czosnek i pokroić w cienkie plasterki. Papryczkę chilli pokroić w cienkie plasterki.

Nastawić wok lub sporą patelnię na dużym ogniu, a kiedy będzie już dobrze nagrzane wlać sporo oleju. Wrzucić mięso, dodać przyprawę chińską i wymieszać. Smażyć kilka minut, aż mięso zacznie brązowieć, po czym przełożyć je do miski. Dolać odrobinę oleju na patelnię w wrzucić pozostałe pokrojone składniki. Mieszając smażyć 2 min. Wsypać mąkę kukurydzianą, wlać 2 łyżki sosu sojowego i wymieszać. Smażyć 30-40 sekund, następnie dodać ananasa z sokiem, mięso i ocet balsamiczny. Jeżeli to konieczne – doprawić. Sprawdzić czy mięso jest gotowe i zdjąć z ognia. Podawać z ugotowanym ryżem.

Składniki na 2 porcje

 

Źródło: Jamie Olivier Każdy może gotować

 

Leave a Reply



dwa × 4 =