facebook

To proste, ale doskonałe, sycące danie na chłodne dni. Cudownie pachnie, pięknie prezentuje się na talerzu. Bardzo podobna to typowej pomidorówki.

 

 

3 marchewki  /  1/2 papryczki chili  /  3 plasterki świeżego imbiru  /  oliwa z oliwek  /  1 – 2 puszki pomidorów (tzw. pellati)  /  sól, pieprz  /  papryka chilli  w proszku  ok. 300 ml mleka kokosowego  /  3 szkl. wody lub bulionu

Marchewki obieramy i drobno kroimy. Imbir  i chili drobniutko siekamy. Rozgrzewamy nieco oliwy w garnku, przesmażamy na niej imbir i papryczkę na niedużym ogniu, nie zrumieniając. Wrzucamy pokrojone marchewki, chwilę razem smażymy mieszając. Następnie zalewamy wodą lub bulionem i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do całkowitego zmięknięcia warzyw. Dodajemy całe pomidory z sokiem i gotujemy razem. Następnie miksujemy zupę na krem. Doprawiamy na ostro. Na koniec wylewamy mleko kokosowe. Podajemy samą lub z ryżem.

 

Categories: Zupy

Leave a Reply



8 + = dziesięć