facebook

Większość z Was już zapewne planuje menu na święta. Może Wam coś podpowiem, bo mam kilka przepisów na pierniki w zanadrzu :) To ciasto też powinno nosić nazwę Piernik marchewkowy, ale ze względu na to, że w przepisie nie ma przyprawy do piernika ani miodu, nazwę go po prostu ciastem marchewkowym. Pysznym ciastem! :)

 

 

2 szklanki marchewki utartej na grubej tarce  /  2 szklanki mąki  /  2 jajka  /  0,75 szklanki brązowego cukru  /  pół szklanki oleju  /  pół szklanki mleka  /  szklanka bakalii  /  szklanka wiórków kokosowych  /  łyżeczka cynamonu  /  pół łyżeczki imbiru  /  łyżeczka proszku do pieczenia  Masa:  30 dag białego sera   /  10 dag masła  /  cukier waniliowym /  3 łyżki cukru  /  ew. odrobina śmietany lub mleka

Marchewkę połączyć z cynamonem, imbirem, bakaliami, jajkami, kokosem, cukrem, mlekiem i olejem. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Przelać do formy (24 x 24) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 st. C ok. godzinę

Masa: Ser, cukier i masło utrzeć na gładko. W razie potrzeby dodać trochę śmietany lub mleka. Masę nałożyć na wierzch przestudzonego ciasta.

 

Categories: Ciasta

2 Responses so far.

  1. Antenka pisze:

    pychota! ciasta marchewkowe są boskie:)

  2. serduszko pisze:

    Zgadzam się z przedmówcą – są boskie! I do tego zdrowe, bo i marchewka i olej rzepakowy mają dużo betakarotenu a cynamon i imbir dobrze rozgrzewają zimą :)

Leave a Reply



jeden × 1 =