facebook

Święta kojarzą się z zapachem korzennych przypraw, a co za tym idzie  - pierników i pierniczków, ciemnych, kruchych, udekorowanych lukrem. Święta pachną też kompotem z suszonych owoców i grzybową zupą. To chyba najbardziej pachnący czas w kuchni.

 

3 szklanki mąki  /  1,5 szkl cukru pudru 120 g masła  /  3/4 szkl, miodu  /  1 jajo  /  1 łyżeczka proszku do pieczenia  /  1 op. przyprawy do pierników  2 łyżeczki kakao

Wszystkie składniki wymieszać i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk. Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i wycinać pierniczki. Piec 8-10 minut w temperaturze 180 stopni. Z podanych ilości można przygotować około 50 szt. pierniczków. Gotowe pierniczki najlepiej udekorować kolorowym lukrem.

 

Leave a Reply



7 × = czterdzieści dziewięć