facebook

 Miody, a także inne pochodzące z ula produkty wspomagają leczenie wielu chorób.

Miód zawiera tzw. cukry proste, odżywcze dla serca i mózgu. A także witaminy, mikroelementy, substancje bakteriobójcze. Zaleca się 2 łyżeczki miodu dziennie. Najlepiej rozpuścić go w szklance lekko ciepłej wody i wypić po 10-12 godzinach. Miody różnią się zawartością składników prozdrowotnych.

Rzepakowy

Przyspiesza gojenie ran, chroni przed zakażeniem. Działa odtruwająco – wspomaga pracę wątroby i nerek. Wykorzystuje się go w leczeniu serca, stanów zapalnych górnych dróg oddechowych i płuc.

 

Lipowy

Ma działanie antybiotyczne, przeciwgorączkowe i przeciwkaszlowe. Wspomaga leczenie przeziębień, grypy, zapalenia oskrzeli. Łagodzi stres, niepokój, reguluje ciśnienie, działa nasennie.

 

Gryczany

Zawiera rutynę – substancja ta wzmacnia naczynia krwionośne o oczyszcza je ze złego cholesterolu. Miód ten zwalcza wolne rodniki – przyczynę wielu chorób. Przedłuża działanie wit. C. Działa przeciwzapalnie, przyspiesza gojenie ran. Sprzyja tworzeniu tkanki kostnej po złamaniach. Wzmacnia układ nerwowy i pamięć.
Tutaj duży wybór miodów gryczanych.

 

Wielokwiatowy

Polecany jest przy zapaleniu gardła, przeziębieniu, anemii i zmęczeniu. Reguluje ciśnienie, pomaga w leczeniu alergii, wskazany zwłaszcza dla osób uczulonych na pyłki roślin (łatwiej znoszą wiosenne alergie). Dodaje energii.

 

Wrzosowy

Ma silne właściwości przeciwzapalne. Polecany jest w leczeniu schorzeń układu moczowego, kamicy nerkowej, prostaty, zapalenia jamy ustnej. Także przy zapaleniu jelit i przy biegunce.
Tutaj duży wybór.

 

Akacjowy

Zawiera dużo przeciwutleniaczy. Wspomaga trawienie, przyspiesza regenerację błon śluzowych żołądka, przez co zapobiega chorobom wrzodowym żołądka i dwunastnicy. Ze względu na efekt bakteriobójczy i moczopędny wykorzystywany jest przy schorzeniach dróg moczowych.

 

Spadziowy

Działa wykrztuśnie, przeciwzapalnie i antybakteryjnie. Stosowany przy anemii i zaburzeniach przemiany materii. Ma dużo białka, co zwiększa jego wartość odżywczą.

 

Manuka

Powstaje z nektaru nowozelandzkiego krzewu manuka. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i odkażająco. Wspomaga zwalczanie Helicobacter pyroli – bakterii wywołującej chorobę żołądka i dwunastnicy. Pomaga przy dolegliwościach wywołanych zespołem jelita nadwrażliwego i w zapaleniu gardła. Podnosi odporność. Stosowany zewnętrznie przyspiesza gojenie ran i zmian trądzikowych.

Miód Manuka 250 g – 63,00

Bardzo cenne dla zdrowia są też:
Propolis (kit pszczeli) ma silne działanie bakteriobójcze, przyspiesza procesy gojenia i regeneracji tkanek, także po oparzeniach.
Jad pszczeli pomaga w reumatyzmie, astmie, nadciśnieniu tętniczym i miażdżycy.
Pyłek pszczeli jest cenną odżywką. Działa antybakteryjnie, reguluje trawienie, leczy stany zapalne jamy ustnej.

 

Tutaj znajdziecie duży wybór wszelakich miodów.

 
Categories: Ciekawostki kulinarne

Leave a Reply



trzy × 9 =