facebook

Niby można upiec je zawsze, ale jakże inaczej smakują, kiedy na dworze sypie śnieg, a w domu stoi choinka. Makowce, pierniki, keksy pełne bakalii… One też tworzą magię świąt.

 

2 szklanki maślanki  /  2 szklanki cukru   /  120 g masła  / 1/2 torebki przyprawy do piernika  /  3 jaja  /  50 dag mąki  /  2 – 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia  /  25 – 30 dag rozdrobnionych bakalii wg uznania

Maślankę wlać do garnka z grubym dnem, wsypać cukier. Postawić na niewielkim ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy utworzy się gęstniejąca, lekko brązowawa masa (po ok. 1,5 godz), zdjąć z ognia.

Postawić w chłodzie, by trochę przestygła. Do jeszcze ciepłej włożyć masło i mieszać, aż się rozpuści. Dodać przyprawę piernikową, wymieszać. Dodać żółtka i wymieszać. Na przemian dodawać pianę z białek i mąkę z proszkiem do pieczenia. Na samym końcu wsypać bakalie, wymieszać i przełożyć do wyłożonej papierem keksówki. Piec ok. 60 min w 180 st. C (do suchego patyczka).

Czas przygotowania: 40 min

Ten piernik powinien być chyba odrobinę ciemniejszy, ale w sumie nie wiem czemu nie jest. Może tą maślankę z cukrem trzeba dłużej gotować… Ale smak jest ok :)

 

Categories: Ciasta

One Response so far.

  1. Wygląda niesamowicie smacznie. :)

Leave a Reply



× trzy = 21