facebook

Chyba znane każdemu jest Rafaello, większość przepisów różni się od siebie chyba tylko proporcjami. Jest to szybkie ciasto bez pieczenia, na herbatnikach bądź krakersach z masą budyniową, z dużą ilością kokosu.

 

 

2 1/2 szklanki mleka  /   3 żółtka  2 łyżki mąki pszennej  3 łyżki mąki ziemniaczanej  1 cukier waniliowy  1 szklanka cukru  30 dag masła  25 dag kokosu  4 paczki herbatników lub 2 krakersów  odrobina alkoholu do smaku

1. W 1/2 szklance mleka roztrzepać żółtka, obie mąki. Resztę mleka zagotować z cukrem, dodać mąkę z żółtkami i ugotować z tego budyń.

2. Masło utrzeć, dodając po łyżce przestudzonego budyniu. Na końcu dodać kokos i alkohol.

3. Herbatniki podzielić na 3 części. Na desce położyć papier, rozłożyć jedną część herbatników, nałożyć masę i tak zrobić 3 warstwy. Na wierzch wyłożyć krem i posypać kokosem. Włożyć do lodówki.

 
Categories: Bez pieczenia, Desery

Leave a Reply



+ 9 = piętnaście