facebook

Jedz ryby 2-3 razy w tygodniu nie tylko z okazji Wigilii. By urozmaicać menu sięgaj po różne gatunki. Sprawdź, które są najzdrowsze, a które lepiej ograniczać.

 

DORSZ - Idealny przy niedoczynności tarczycy. Jest jednym z najbogatszych źródeł jodu potrzebnego do prawidłowej pracy tarczycy i przyspieszającego metabolizm.
78 kcal/100 g
SOLA – Wskazana przy chorobach przewodu pokarmowego. Jest lekkostrawna, ma niewiele tłuszczu i pełnowartościowe białko wspomagające regenerację organizmu.
83 kcal/100 g
SZCZUPAK – Polecany osobom jedzącym niewiele mięsa. Zawiera sporo wit. B12, która zapobiega niedokrwistości i wspomaga układ nerwowy.
82 kcal/100 g
PSTRĄG – Ma sporo wit. A i retinolu, które wspomagają proces widzenia i dbają o skórę. Dlatego pstrągi poleca się przy chorobach oczu i problemach skórnych.
160 kcal/100 g
ŚLEDŹ – Świeża ryba zawiera sporo wit. D wzmacniającej kości i zęby. Jednak najczęściej spożywane śledzie solone oraz marynowane mają dużo soli, podwyższającej ciśnienie krwi.
161 kcal/100 g
MAKRELA – Świeża ryba jest bogatym źródłem selenu wzmacniającego odporność i chroniącego organizm przed wolnymi rodnikami. Mięso zawiera jednak histaminę, która często wywołuje uczulenie.
181 kcal/100 g
TUŃCZYK - Wyróżnia się wysoką zawartością białka, dlatego jest zalecany przy dietach odchudzających. Ryba kumuluje jednak sporo toksyn, dlatego lepiej ją wykreślić z menu kobiet w ciąży i karmiących piersią.
137 kcal/100 g
ŁOSOŚ - Jest jednym z najbogatszych źródeł zdrowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które wspomagają serce i układ krążenia. Może jednak nasilać dolegliwości przy chorobach wątroby i dnie moczanowej.
201 kcal/100 g
KARP – Ryba hodowlana, ale karmiona naturalnie. Najlepsza gotowana na parze lub przyrządzana w galarecie. Smażona w panierce jest ciężkostrawna i tucząca.
110 kcal/100 g
PANGA – Pochodzi ze sztucznej hodowli w Wietnamie. Mięso może zawierać hormony oraz metale ciężkie, np. rtęć. Dlatego najlepiej w ogóle jej unikać.
109 kcal/100 g
RYBA MAŚLANA – Zawiera niestrawne woski, które mogą wywołać rozstrój żołądka. Dlatego lepiej nie podawać jej dzieciom ani osobom o wrażliwym układzie pokarmowym.
146 kcal/100 g

 

wybieraj             Jedz z umiarem                        Unikaj

  

Categories: Ciekawostki kulinarne

Leave a Reply



4 − jeden =