facebook

Zimą lepszym wyborem są pomidory z puszki, całe lub krojone. Maja więcej przeciwnowotworowego likopenu. Świeże pomidory gruntowe zawierają sporo potasu, magnezu, żelaza, jodu, a także wit. C, oraz witamin z grupy B. Problem w tym, że zimą takich nie ma. Dlatego zimąlepiej wybierać te z puszki. Są one poddane działaniu wysokiej temperatury, dzięki temu mają więcej prozdrowotnego likopenu. Jest on silnym antyoksydantem, który spowalnia starzenie się komórek oraz zmniejsza ryzyko chorób nowotworowych i układu krążenia. Przetworzone pomidory często zawierają także oliwę, która zwiększa przyswajanie zdrowych substancji.

 

 Pomidory z puszki czy z kartonika?

 

Zdecydowanie lepszym opakowaniem jest kartonik, a najlepszym szkło. Wnętrze puszek jest pokryte żywicą epoksydową, która wydziela toksyczny bisfenol A (BPA ). Puszka może być również po prostu wykonana z potencjalnie szkodliwego aluminium. Jeśli kupujemy już coś w puszce, należy po otwarciu przełożyć zawartość do szklanego pojemnika, by nie wchodziła w niekorzystne dla zdrowia reakcje z substancjami chemicznymi , jakich użyto do produkcji puszki, a jakie mogą zajść po otwarciu.

 

Ja ostatnio odkryłam takie i są po prostu super! Żadnych przypraw już nie muszę używać są tak pyszne.

IMG_1765[1]

IMG_1691[1]

Leave a Reply



2 × = szesnaście