facebook

To było moje pierwsze spotkanie ze słodkimi ziemniakami – batatami. Pieczone są przepyszne, szczególnie gdy soki zaczynają się scukrzać w miejscu nakłucia skórki. Z zewnątrz nie wyglądają ładnie, ale po przepołowieniu ukaże się ostro pomarańczowy miąższ. Smakowity :)

 

2 słodkie ziemniaki (bataty)  /  1 kulka mozzarelli  /  1 papryczka chilli  /  oliwa z oliwek  /  bazylia  /  sól, pieprz

Ziemniaki umyć, nakłuć widelcem, aby nie eksplodowały w piekarniku, natrzeć oliwą i solą i wstawić do nagrzanego piekarnika do temp. 190 st. C na 40 – 60 min. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka. Gotowe przekroić na pół i rozchylić tak, aby do środka każdego z nich włożyć odrobinę masła, jeszcze przed dodaniem innych składników.

Następnie na każdą połówkę położyć plasterki mozzarelli, posiekaną chilli, skropić oliwą, udekorować bazylią i doprawić solą i pieprzem. Będzie smakowało!

 

 

Categories: Jarskie, Przekąski

One Response so far.

  1. Świat pyszności z Facebooka pisze:

    Kusimy się coraz bardziej!

Leave a Reply



− jeden = 6