facebook

Tradycyjne ciasto bożonarodzeniowe kuchni niemieckiej pieczone tylko raz w roku w okresie Adwentu. Podobnie jak drezdeński stollen jej kształt symbolizuje Dzieciątko zawinięte w chusty. Ciasto jest pyszne. Jakiś czas temu pokusiłam się w Lidlu i kupiłam sobie chyba za 15 zł, ale ta nie umywa się przy tej ze sklepu :) Skorzystałam z przepisu anemona, dodałam tylko marcepan, bo akurat miałam.

 

Składniki na 2 strucle:

500 g mąki  /  250 g sera tłustego  /  100 g cukru  /  2 jajka  /  200 g masła  /  2 łyżki rumu  /  2 łyżeczki proszku do pieczenia  100 g migdałów  /  200 g rodzynek  /  100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej  / szczypta soli  /  150 g masy marcepanowej  Ponadto:  100 g masła  /   cukier puder

1.Rodzynki sparz wrzątkiem, odsącz na sitku i dokładnie osusz na ręczniku papierowym.

2. Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiej na blat, dodaj cukier i chłodne masło, wszystko dokładnie posiekaj nożem.

 

Dodaj pokruszony widelcem ser, jajka, bakalie, rum i ewentualnie skórkę otartą z cytryny / ja pominęłam/, dokładnie wyrób gładkie ciasto.

3. Ciasto podziel na dwie części, każdą z nich rozwałkuj na owalny kształt o grubości 2-3 cm, na środek daj paski masy marcepanowej

 

a następnie złóż struclę wzdłuż dłuższego boku, ale nie na pół, a 3-4 cm od przeciwległego boku. Delikatnie przyciskając połącz obie warstwy.

 

4. Strucle przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 50 minut do tzw. suchego patyczka.

5. Upieczone ciasto przełóż na kratkę kuchenną. Jeszcze ciepłe ciasto posmaruj roztopionym masłem, poczekaj, aż masło wsiąknie i powtórz czynność, aż do wyczerpania masła. Odczekaj, aż ostatnia porcja masła wsiąknie, a ciasto będzie już zimne, wtedy posyp je grubą warstwą cukru pudru. Masło i cukier puder sprawiają, że ciasto bardzo długo zachowuje świeżość.

6. Każdą struclę oddzielnie zawiń w folię spożywczą, włóż do szczelnego pojemnika na ciasto i odstaw w chłodne miejsce.

 

Categories: Ciasta, Inne

Leave a Reply



jeden × = 7