facebook

Święta nieodłącznie kojarzą mi się z zapachem pomarańczy. Kandyzowana skórka pomarańczowa to najlepszy dodatek do ciast, serników. W ten sam sposób można przygotować skórkę z cytryny, limonki a także imbir.

 

2 pomarańcze  /  1 szklanka cukru  /  1 szklanka wody

Pomarańcze obierać, polecam naciąć na kilka części, by mieć ładniejsze kawałki. Odciąć nadmiar białych fragmentów skórki, bo jest gorzkie.

Pokroić w kosteczkę. W garnku zagotować wodę z cukrem. Dodać pokrojoną skórkę. Gotować, aż większość płynu odparuje a skórka będzie szklista. Gorącą przekładam do słoiczków.

Wiem, że dużo osób jeszcze suszy skórkę – nigdy tego nie robiłam, bo nie widziałam potrzeby. Ta zawsze mi wychodzi.

Z tej porcji wychodzi ok. 200 g skórki.

 

Categories: Domowy wyrób, Owocowe

One Response so far.

  1. Katarzyna Toczek-Gierula z Facebooka pisze:

    ładnie :)

Leave a Reply



− 2 = trzy