facebook

W piątek postanowiłam skorzystać z rabarbaru i zrobiłam babeczki. Tak się nazywają ale ja bym je nazwała bardziej muffinki. Spokojnie można je zrobić w foremkach właśnie na muffinki.

 

 1,5 szklanki mąki  0,5 szklanki zarodków pszennych  4 łyżki oleju  /   0,5 szklanki cukru  2 jajka  kilka kropel aromatu waniliowego  0,5 szklanki maślanki  15-20 dag rabarbaru  1,5 łyżeczki proszku do pieczenia  0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich  olej do foremek

Olej  wymieszać z cukrem, rozmąconymi jajkami, olejkiem i maślanką. Dodać oczyszczony, pokrojony w małą kostkę rabarbar.

W drugim naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i zarodki pszenne oraz drobno posiekane orzechy.

Mieszankę wsypać do emulsji jajeczno-olejowej z rabarbarem, wymieszać łyżką (niedokładnie, tylko tyle, aby składniki się połączyły).

Foremki do babeczek posmarować olejem, nałożyć ciasto.

Piec w temp. 180 st. C przez ok 30 min.

One Response so far.

  1. Kamil Kubala z Facebooka pisze:

    Polecam!

Leave a Reply



+ 4 = dwanaście