facebook

Najlepszy mój piernik z przepyszną masą budyniową i orzechami na wierzchu! Pyszne kruche ciasto i ta masa i orzeszki… Niebo w gębie.

 

ciasto:  500 g mąki  /  50 ml mleka   /  70 g masła  /  1 jajko  /  200 g cukru  /  1 łyżka płynnego miodu  1 1/2 łyżeczki sody  /  1/4 łyżeczki soli  /  2 łyżeczki przyprawy do pierników

krem:  350 ml mleka  /  200 g cukru  /  200 g masła  /  4 żółtka  /  1 op. budyniu waniliowego na (3/4 l mleka)

1. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników, solą i sodą. W rondelku na bardzo małym ogniu rozpuścić masło, dodać mleko, cukier i miód, wymieszać, ostudzić do temp. pokojowej.

2. Do mąki dodać ostudzony płyn, wyrobić i dodać jajko (mi i tak się nie chciało zlepić to dodałam jeszcze jedno jajko i łyżkę miodu). Wyrobić dokładnie ciasto i podzielić na 2 części. Rozwałkować na równe placki. Przełożyć na blachę ( 25 x 25) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piec na złoty kolor (ok. 10-15 min). Odstawić do wystygnięcia.

3. Krem: w 1/2 szkl mleka rozprowadzić budyń. Pozostałe mleko zagotować, dodać cukier oraz budyń. Zagotować, zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać, a następnie pojedynczo dodawać żółtka i ucierać krem. Odstawić do wystygnięcia.

4. Gotowym kremem (lekko ciepłym) przełożyć upieczone, wystudzone placki piernikowe. Udekorować orzechami wymieszanymi z miodem lub polewą czekoladową.

 

 

Categories: Ciasta

2 Responses so far.

  1. Magda111 pisze:

    jest cudny musi być przepyszny ;)

Leave a Reply



− siedem = 1