facebook

Nie tylko jest przyjemnie słodki i soczysty, ale też superzdrowy i niezastąpiony przy wielu dolegliwościach.

Dawniej można je było dostać jedynie w puszce. Dziś dostępne są także świeże ananasy i to przez cały rok. Nie ma więc sensu jeść przetworzonych owoców, zwłaszcza, że są one konserwowane w słodkim syropie. Mają więcej cukrów, a mniej prozdrowotnych substancji. Świeży dojrzały ananas ma intensywny słodki aromat i soczysty miąższ. Zawiera on sporo wody, a niewiele kalorii, ma też błonnik, który reguluje trawienie i daje uczucie sytości na długo. Prócz tego ananas do dobre źródło potasu oraz witaminy C (wspomagającej spalanie tłuszczów). Dlatego może być cennym uzupełnieniem odchudzającego menu. Ale owoc ten zawiera także sacharozę, której nadmiar odkłada się w tkance tłuszczowej. Dlatego najlepiej zjeść go w pierwszej połowie dnia, gdy jesteśmy bardziej aktywni.

 

Źródło: Miesięcznik Vita nr 12.2012
Categories: Ciekawostki kulinarne

Leave a Reply



dziewięć + = 18