facebook

Jest pyszne, delikatne, służy urodzie oraz działa jak lek chroniący przed miażdżycą.

Nie kupujmy pierwszego z brzegu awokado. Często są niedojrzałe i twarde jak kamień. By docenić w pełni jego walory, wybierajmy dojrzały owoc, o skórce bez plamek, o ciemnozielonej albo bakłażanowej barwie. Delikatnie go pomacajmy; powinien być miękki. Porównajmy wagę z innymi: soczyste awokado jest ciężkie.

Awokado jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które obniżają poziom trójglicerydów oraz stężenie „złego” cholesterolu, a podwyższają ten „dobry”. Zapobiegają więc zawałom serca, udarom mózgu. Jedząc je, zmniejszamy też ryzyko cukrzycy. Obniża bowiem poziom cukru we krwi. Niech gości więc na naszych stołach jak najczęściej, np. w formie sosu guacamole albo pasty, którymi możemy smarować pieczywo.

Categories: Ciekawostki kulinarne

Leave a Reply



dziewięć + 2 =