facebook

Pstrąg wypiera karpia :) bo przecież nie u każdego i nie zawsze musi być karp. Na przykład w moim rodzinnym domu nigdy karpia niestety nie było.. :( A ja postanowiłam wypróbować inną rybę – pstrąga. Potrawa podobno słynie w Wielkopolsce. Zna ją ktoś stamtąd?

 

świąteczny pstrąg

 

3 pstrągi  sok z połówki cytryny  /  butelka białego wytrawnego wina  /  3 cebule  /  gałązka suszonego tymianku  /  po garści świeżej bazylii i mięty  /  5-6 goździków  /  2 ząbki czosnku  /  liść laurowy  /  3 łyżki masła  /  2 łyżki mąki  /  2 szkl. bulionu  /  sól, pieprz   natka pietruszki

1. Pstrągi sprawić, oczyścić, umyć. Posolić i skropić sokiem z cytryny. Wstawić na godzinę do lodówki. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać winem i dodać: połówki cebuli, liść laurowy, tymianek, pół łyżeczki soli, pieprz, czosnek i goździki. Masło wymieszać z mąką i dodać do całości. Dusić pod przykryciem przez 20 min.

2. Dolać bulion, świeże zioła i na 15 min wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Piec 15 min.

3. Przed podaniem pstrągi odsączyć, na półmisku polać sosem z naczynia, w którym się zapiekały i posypać natką.

 

IMG_0130

Categories: Dania rybne

Leave a Reply



+ pięć = 6