facebook

Bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej najczęściej z pszenicy durum (twardej). Ziarna są najpierw gotowane, potem suszone, a następnie rozdrabniane tak, by usunąć z nich otręby i zarodki pszenne. Bulgur przypomina ryż, ma żółtawy kolor i orzechowy posmak. Występuje w trzech odmianach: drobno-, średnio- i gruboziarnistej.

Choć jest jedną z najstarszych kasz, wytwarzaną od ponad 4 tys. lat, w Polsce rzadko pojawia się na stołach. Największą popularnością cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie jest dodawany praktycznie do każdej potrawy. Ten rodzaj kaszy doskonale sprawdza się jako zamiennik ryżu i kuskusu, ma też dużo więcej od innych składników odżywczych. Zawiera sporo białka wspomagającego odchudzanie i niewiele tłuszczów. Ma niski indeks glikemiczny (IG) – 46, nie powoduje więc gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi i daje uczucie sytości na długo. To zaś sprawia, że bulgur jest sprzymierzeńcem osób dbających o linię oraz diabetyków.

Jest dobrym źródłem witamin z grupy B i kwasu foliowego oraz magnezu, żelaza i fosforu. Dlatego powinny go często jadać kobiety w ciąży i karmiące piersią.

PRZYGOTOWANIE:

Bulgur można kupić w niektórych supermarketach oraz sklepach ze zdrową żywnością (cena ok. 8 zł za 500 g). Wystarczy wrzucić bulgur do wrzącej lekko osolonej wody. Proporcje płynu i kaszy oraz czas gotowania zależą od wielkości ziaren. Szklankę grubego bulguru  należy zalać 2 szklankami wody i gotować ok. 6-8 min. Drobną kaszę wystarczy zalać 1,5 szkl wrzątku i pozostawić pod przykryciem 20 min, aż wchłonie cały płyn. Potem zamieszać widelcem, by rozdzielić ziarenka. Tak przygotowaną kaszę (tę drobną) można dodawać do sałatek i zup, np. z soczewicy oraz faszerowanych warzyw. Kasza średnio i gruboziarnista świetnie sprawdza się natomiast w pilawach. Doskonale smakuje też jako śniadanie z ciepłym mlekiem, miodem i owocami.

BIOHARMONIE Kasza Bulgur BIO 500g -  5,70
Bio Planet BULGUR KASZA 500 g – 5,99
RADIX-BIS Bulgur Grysik 400g -  5,50
i inne tutaj.

 

Categories: Ciekawostki kulinarne

Leave a Reply



siedem + = 8