facebook

Witam wszystkich poświątecznie. Miał być dzisiaj konkurs, ale chyba nie będzie… Przywieźliśmy z mężem ze świąt grypę i tak to wygląda. Od wtorku nas strasznie męczy i nie zbiorę się chyba na wstawienie konkursu. Ale może jutro lub w niedzielę..? Tymczasem zapraszam na coś lekkiego i smacznego. Chyba dla większości znane są pierożki leniwe?

 

pierogi_leniwe_gotowe1

1/2 kg półtłustego twarogu  /  1 szklanka mąki pszennej  /  3 jajka  /  szczypta soli

1. Ser przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce do mielenia. Następnie rozetrzeć z żółtkami pałką do ciasta lub tłuczkiem. Dodać pianę ubitą na sztywno ze szczyptą soli, delikatnie wymieszać. Stopniowo dodawać mąkę. Ciasto będzie trochę kleiste.

2. Podzielić ciasto na 2 części. Jedną przenieść na blaty oprószony mąką i uformować wałek. Lekko spłaszczyć. Wycinać ukośne romby jak kopytka. To samo zrobić z drugą częścią ciasta.

3. Gotować porcjami w osolonej wodzie. Gdy wypłyną wyjmować łyżką cedzakową.

4. Podawać polane masłem i posypane cukrem lub z podsmażoną bułką tartą na masełku – pycha!

 

Categories: Dania mączne, Jarskie

4 Responses so far.

  1. Agata pisze:

    U mnie też były zaraz po świętach. Zawsze robiłam z ziemniakami, muszę spróbować bez, bo wyglądają bardzo apetycznie! Pozdrawiam! :)

Leave a Reply



− 3 = jeden